Fullt upp!

Har inte haft tid att sitta vid datan och appen fungerar inte så det har inte blivit något inlägg alls nu på ett par dagar.
Gladiuss promenerade lördag och söndag ungefär en halvtimma per gång, han har varit jätteduktig som vanligt.
Minten har tagit yttligare ett steg framåt och vi galopperar nu några långsidor i båda varven, har också börjat rida ut änså länge fortfarande med mamma i grimskaftet. Han tycker att det är så kul att galoppera, fattar direkt när jag ger galopphjälp och bockar och busar lite
.

Riden i två veckor!

Minten har blivit så duktig! Igår red jag i paddocken och vi travade på stora åttvolter och han följde med jättebra. Fick också ett fint stöd i handen och han var stadig under hela tiden.
Ensamhetsträningen har dock inte gått lika bra, han hoppade ut ur hagen när hans kompis gick till stallet och han har varit stressad och jobbig. Nästa vecka får han gå över till stora killgänget så han aldrig behöver bli själv i hagen. Det är bättre om vi tränar på att gå själv ifrån dom andra än att de lämnar honom.
Jag jobbar två veckor nu Mån-Lör så då får hästarna gå lite lugnare tills de går tillsammans och man kan motionera båda samtidigt! Gladiuss myser fortfarande i hagen men nu måste jag se till att börja gå lite promenader med honom, vet dock inte vart man kan gå.

Veckans planering

Måndag: ridning
Tisdag: longering
Onsdag: jobbar, vila
Torsdag: löshoppa
Fredag: rida
Lördag: jobbar, promenad
Söndag: vila

Gladiuss ska börja gå promenader den här veckan och sen ska han börja skrittas nästa.
Veckans mål:
C= trava och kunna skritta ner till asfalten
G= gå några promenader på ca. 30 min.


Gladiuss första hoppträning


:)

Har jobbat i ösregn både igår och idag, är helt slut nu. Har grävt ut det sista i lösdriften idag också då vi hade städdag. Båda killarna vilar idag och imorgon ska mint motioneras och glad ska få gå en promenad.


Dåliga bilder på Gladiuss 27/12-11


Silla

Silla är en ponny jag var medryttare på ett och ett halvt år runt 2009. Dock har jag varit och hälsat på henne efter det och bilderna är från sommaren 2011 då min foderhäst Mellow hade sommarvila.

Caramint hösten -11


Caracaramint :)

Idag fick minten först gå en promenad i skogen och sen red vi en stund i paddocken där vi både skrittade och travade utan att mamma höll i. Han var pratig och stannade några gånger men var annars jätteduktig.


Omogna lilla skithästen <3

Red Gladiuss till sommarbetet, han var pigg men duktig. I hagen sen var det lugnt och vi åkte och släppte ut minten för att sedan åka och titta till den lilla igen. Han fick knäckebröd av några små tjejer och sen efter ett tag i hagen såg det ut såhär...


Isärtagning

Imorgon ska gladiuss ridas till det andra betet och minten blir kvar vid stallet tillsammans med en annan häst. Förhoppningsvis ska minten också ridas bort dit när jag har börjat sätta igång gladiuss igen. Vill ha dem på samma ställe då så båda kan motioneras samtidigt.


:)

Caramint blev longerad idag och sen tränade vi lite med pressening och sånt. Han var lite okoncentrerad då han såg de andra hästarna i hagen och blev lite pigg när jag longerade. Sen när vi började med presseningsträningen blev han mer avslappnad och tyckte inte att det var särskillt läskigt alls. Det han tyckte var läskigt var när jag drog den bredvid så den släpades på marken, annars kunde han ha den över sig, under sig och kunde gå mella två bommar när den presseningen hängde på den ena. Jag trodde inte att han skulle vara så orädd då han annrs har varit ganska skeptisk när vi har gjort nya saker. Men han brydde sig inte alls vilket känns väldigt skönt och planen är att fortsätta träna på samma sätt så kanske inte transporten blir något problem det heller sen!

Duktiga Caramint

Minten var så duktig igår! Gick först en promenad och sen gick vi ner i paddocken och red lite. Travade två varv men mamma bredvid i lina och sen skrittade jag något varv utan att hon höll i. Minten var jätteduktig, lugn och avslappnad.
Därför blir det lite ändrade planer idag när han varit så duktig. Han ska nog longeras och sedan tar vi fram pressening och tränar lite med den.


Mål

Jag är väldigt mycket för att sätta mål och för mig är det viktigt att göra det för att komma vidare. Jag gick ju naturbruksgymnasium och då pratade vi ganska mycket om att just sätta mål. Ett mål är ju just ett mål och behöver inte nås och jag blir heller inte besviken om jag inte skulle nå det. Det är viktigt att känna att man faktiskt kan ändra på sitt mål, flytta på det och känna sig nöjd när man gjort det. När jag funderar på vad jag vill uppnå tänker jag i flera steg, tex. kan det vara att starta lokalt, men för att nå dit kan jag ha delmålet att komma ut på pay and jump, innan det kan det ha varit att börja hoppträna. Sen så kan man ha ett drömmål, ett mål som man drömmer om och hela tiden jobbar emot, det är viktigt att känna att man ändra på målet och det har jag gjort flera gånger. Ett tag var målet att rida 160 klasser, men har nu ändrats till att ha hästar att tävla och att ha en egen hästverksamhet av något slag. Om jag så når målen eller inte, om jag når dem om 40 år eller om 2 veckor så hjälper målet en att söka efter möjligheter.
Om man inte når sitt mål så är et inte hela världen, allt kan hända när man håller på med hästar och vi kan faktiskt inte styra allt. Om man har som mål att tex vinna en klass är det svårare att påverka ä om målet är att starta en viss klass. Ska du vinna klassen måste alla andra rida sämre än dig och det är svårt för dig att påverka men har du målet att starta en klass så spelar det ingen roll hur de andra rider.
När man når sitt mål oavsett om det är när man ville eller inte så gäller det att ha ett nytt mål att nå, om målet var att starta lokalt så vad blir nästa steg, ett mål kan ju vara att rida felfritt, att kunna hoppa en klass högre eller kanske att hålla ett bättre tempo.

Mina mål:
Gladiuss=
* Sätta igång i slutet av juni
* Börja hoppträna igen i juli
*komma ut på pay and jumper och göra bra rundor i agusti
* Starta lokalt i slutet av hösten
Caramint=

* Rida in i juni
* Hoppa in under hösten
* Komma ut på pay and jump i början av våren
* Starta lokalt i början av sommaren

Löshoppning

I fredags löshoppade dem som sagt tillsammans :)


:)

Idag fick minten en promenad och sen skrittade jag lite på banan. Han var lugn, lite för lugn då vi hade planer på att trava lite. Hehe det gick inte så satt av och tränade på att trava lite bredvid mig.
Har börjat mocka ut hela lösdriften också men hur mycket man än tar ut så är det mer kvar. Killarna fick äta lite gräs innan de gick ut i hagen.


Schabraken

Ett rött och ett blått schabrak från BR som jag köpte på strömsholmstävlingarna i söndags. Är så nöjd, det röda är till den lilla svarta hästen och det blåa kan båda ha :)


Gårdagens träning

Igår så verkade jag båda killarnas hovar. Minten varså duktig, lyfte snällt och stod stilla. Sen tog jag Gladiuss och han var lite jobbigare, han har alldeles för mycket överskottsenergi. När jag tog ut Gladiuss blev minten lite upprörd och hoppade mot dörren så stod där inne ett tag och varje gång han gick för nära dörren backade jag honom. Tillslut lugnade han ner sig och jag kunde gå ut till Gladiuss.
Efter verkningarna longerade jag minten en kort stund i paddocken och satt sen upp och skrittade lite, dock fortfarande med mamma i linan. Han är så duktig men var lite pratig idag men utan att bli upprörd. Upp och avsittningar sitter jättefint och han står helt stilla.

Planering v. 24

Måndag: Longera+Skritta uppsuttet, verka bådas hovar
Tisdag: Promenad+ Skritta i paddocken
Onsdag: Rida i paddocken
Torsdag: promenad+ rida
Fredag: longera ev. rida
Lördag: Jobbar, rida
Söndag: Jobbar, vila, fika i stallet

Ringde veterinären igår men han visste inte när han skulle ha tid att komma. Hoppas att han kommer så fort som möjligt men sålänge gör jag så mycket vi kan i hackamore när jag sitter på. Ska börja gå promenader så att han blir avslappnad ute också så vi kan börja rida ut så fort som möjligt. Gladiuss vilar fortfarande men får komma in och mysa :)
Lägger till en till punkt på veckans planering.
Veckans mål:(C) Kunna skritta i paddocken utan ledare.
(G) Vila :)

helgen

Helgen har varit överplanerad, min lillebror har tagit studenten och jag har varit funktionär på strömsholm. Killarna vilade i alla fall lördag och söndag men myste lite med dom i hagen. I söndags var jag funktionär mellan kl. 11-16 och tittade sen på hoppning och dressyr. Köpte varsin grimma till hästarna och två stycken schabrak från BR. Bilder kommer snart :)

Löshoppning

Idag löshoppades båda killarna tillsammans så minten fick draghjälp av lusen. Gick riktigt bra och den lilla svarta tyckte att det var jättekul! Minten var lite tveksamt men hoppade ordentligt efter några språng. De båda var pigga, glada och de var duktiga.
Efter hoppningen så fick de äta upp det sista godiset ur hinken och sen stod minten med hinken i munnen ett bra tag, han såg riktigt glad och lycklig ut! Så söt!! Gladiuss gick istället och rullade sig, fram och tillbaka flera gånger och några gånger till!! Bushästar <3


??


Ridhästen

Duktiga fina fuxen! Mamma gick med minten för att skritta fram och sen longerade jag en liten stund. Efter det hängde jag och mamma gick och sedan la jag benet över och skrittade en stund. Sen satt jag av och gick till pallen igen och gjorde en till uppsittning och skrittade lite till.
Han var jätteduktig och avslappnad hela tiden, hade hackamore så jag hade lite kontroll om något skulle hända. Men det gjorde ju inte det, men tränade på att stanna och gå fram med mamma i grimskaft hela tiden.


Grattis på 6-årsdagen!! <3

Grattis min lilla fuxkille!! <3 :D


Longeringsbilder från i tisdags


Gårdagen=hästfri dag?

Igår så var jag inte ute hos mina fina killar då jag var på strömsholmstävlingarna från klockan tio på morgonen till halv tolv på kvällen. Tittade först på terrängen och det som var på banan och jobbade sen på uppstallningen vid hoppbanan från klockan fyra. Tiden gick jättefort och dagen blev jättekort. Köpte inget men planerade lite vad jag ska köpa och ska dit senare idag med mamma.


Fantastiska hästar!

Idag så kom tjejerna och fixade Mintens bakhovar och han var helt annorlunda mot i fredags då han inte ville lyfta hovarna och bara viftade runt med dom. Idag stog han helt stilla, lyfte snällt och bara stod. Så duktig.
Gick ner i paddocken och longerade. Avslutade med att hänga på honom och mamma ledde honom en bit. Han gjorde ingenting var jätteavslappnad och lyssnade! hade nästan lust att sitta upp men hade bara repgrimman och inget att hålla i mig i. Nästa gång kanske :)


Monsterhästar!


Sammanfattning

Skrev ihop en typ sammanfattning om tiden från när jag började rida tills nu och även lite mål i för resten av året. Alla månader kanske inte stämmer exakt och det har självklart varit fler händelser emellan och jag har säkert glömt massor!

~2002
Började rida på ekeby ridskola
2004 Augusti Började på skolan skiftinge i ridklass på vilsta ridskola
2004 Jullov Hyrde ridskoleponnyn Clara
2005 Augusti Var på mitt första ridläger på gunnorps gård
2005 Jullov Hyrde ridskoleponnyn Power Play
2006 Jullov Hyrde ridskoleponnyn Power Play
2007 December Började rida min första medryttarhäst Rocking Legacy, Billy
2007 Juni slutade på Skiftinge och på vilsta ridskola
2007 Juni var med på midsommarcupen med ridskoleponnyn Rainman
2007 Juni var på ekebys ridläger med Billy
2007 Juli Billy såldes
2007 Oktober Red hästen Lavendel när ägarna åkte på semester
2007 December Började rida ponnyn Donna
2007 Jullov Hyrde ridskoleponnyn Power Play på jullovet
2008 Våren Började hoppträna ridskoleponnyn Gigeloo som skulle säljas
2008 Mars Började rida Colorado
2008 Juni Var med på midsommarcupen med ridskoleponnyn Gigeloo
2008 Augusti Började rida på ridskola genom skolan på både nyby och stora ekeby
2008 Höst Hade praktik på vänsta gård i kolbäck
2008 Oktober Vann KM i dressyr på ekeby
2008 Oktober Började rida ridlärarens dotters ponny Victor ibland
2008 Oktober Slutade rida Colorado
2008 November Började rida ponnyn Silla
2008 December Slutade rida Victor efter tredje avramlingen i rad
2008 Jullov Hyrde Power Play halva jullovet för sista gången
2009 Sista året att tävla ponny
2009 Våren Hade praktik på stall kastanj
2009 Februari Slutade rida Donna
2009 April Hjälpte till att rida islanshästen Grendill några gånger
2009 April Första lokala hopptävlingen på Silla
2009 Juni Slutade rida på ekeby
2009 Juni Midsommarcupen med Silla, Laget vann hela cupen och alla dressyrer
2009 Hösten Hade första praktik omgången hos Wallin
2009 Hösten Var med i div.2 ponnyhoppning med Silla
2009 September Startade första lokala dressyrtävlingen på Silla
2010 Våren var med i div.3 storhäst hoppning med Silla
2010 April Var en vecka i Mellerud kolungen gård på praktik
2010 April Hade en veckas praktik hos wallin
2010 Juli Provred foderhästen Mellow flera gånger
2010 Augusti Slutade rida Silla
2010 Augusti Fick hem Mellow på foder
2010 Augusti Hade ridskola på stora ekeby sista året
2010 Hösten Hade praktik på Sundbyholms veterinärstation
2010 Augusti Började ha specialidrotten på vilsta ridskola
2010 Oktober Första lokala dressyrtävlingen med Mellow
2010 Oktober Första lokala hopptävlingen med Mellow
2011 Våren Hade praktik hos wallin
2011 Våren Var med i div.3 Hoppning på Mellow
2011 Februari Var på bruksprovet i Flyinge
2011 Mars Hade praktik 1,5 vecka på björnnäs gård, mariefred
2011 Mars Hade 1,5 veckas praktik hos Wallin
2011 Juni Slutade ha praktik hos Wallin men jobbar bara flera helger där
2011 Juni Gjorde godkänd hästskötarexamen
2011 Juni Tog studenten
2011 September Började hjälpa till att rida in Caramint och hans två kompisar
2011 November Lämnade tillbaka Mellow
2011 December Tog en paus i inridningen av killarna
2011 December Köpte Gladiuss
2011 December Hämtade Gladiuss
2012 Januari Jobbade några veckor hos Wallin
2012 Februari Gladiuss hoppade för första gången
2012 Mars Flyttade till lösdriften på åkerby
2012 Mars var på hovvårdskurs
2012 Maj Gladiuss var med på sin första pay and jump
2012 Maj Köpte Caramint
2012 Maj Hämtade Caramint
2012 Juni Rida in Caramint
2012 Juli Sätta igång Gladiuss
2012 Augusti Komma ut på pay and jump
2012 Starta lokal hoppning på Gladiuss
2012 Hoppa in Minten
2012 Klubbdressyrtävling på Gladiuss





Duktiga Caramint! <3

Idag så stod longering på schemat och vi gick ner i paddocken, i början var han skrikig och okoncentrerad så började med lite ledövningar. Gjorde bara det grundläggande som jag tycker att alla hästar ska kunna, gå fram, följa med, flytta undan och stanna. Tränade backa några steg och han lyssnade så bra så gjorde det bara någon gång. Jag är alltid noggrann när jag leder mina hästar då det handlar om säkerhet, vem som helst ska kunna leda mina hästar och mina hästar ska lyssna direkt oavsett. När Minten slappnade av så började han också lyssna, det ska ju dock sitta så bra att det fungerar även i stressade och oroliga situationer.
Sen longerade jag en stund och övade lite galoppfattningar då han inte ville galoppera hela volten, så istället saktade jag av honom och gjorde en ny fattning. Det är ju bara positivt att kunna träna galoppfattningar då det stärker mer än att bara galoppera på och just nu är han inte i behov av särskillt mycket kondition.
Övade lite med pallen efter och det gick bra, han är inte särskillt rädd för mig när jag hoppar på pallen eller bankar på sadeln.
Jag hade dessutom inget bett idag eftersom han varit orolig i munnen så istället fick han ha repgrimman. Var fortfarande lite osäker i början men när han kände att det inte tog i munnen så blev det mycket bättre. Ringer veterinären nästa vecka då det är så mycket den här veckan och vi är inte i behov att ha bettet än.

Veckans planering v. 23

Måndag: Longering
Tisdag: verkning bakhovar, pallträning, Funktionär strömsholm på em.
Onsdag: Funktionär strömsholm, Hänga på C el.vila
Torsdag: Longering
Fredag: promenad
Lördag: Lillebror student, Vila
Söndag: Funktionär strömsholm, Hänga

Överplanerad vecka! Imorgon ska hans bakhovar verkas då han tröttnade förra gången och sen går vi nog ner en stund i paddocken och palltränar och ev. hänger. Ska försöka hänga på honom nästa dagligen nu och hoppas att jag kan komma upp på ryggen snart. Ev. så får han vila någon mer dag den här veckan.
På torsdag och fredag har jag ev. lite mer tid så då blir det lite ordentlig motion.
Gladiuss har ju fortfarande vila :( Han är ju bäst!!

jobb och knäppa hästar <3

Jobbade igår och i lördags så det har varit lite tyst här.
I fredags kom hovtjejerna och fixade killarnas hovar, gick sådär. Både kissade i gången två gånger och både var bråkiga med hovarna. Gladiuss mest för att han var kissnödig så inte för att dumma sig men minten var ryckigt och jobbig. Han har ju inte tränat på att stå still och lyfta på hovarna särskillt mycket och har väldigt mycket överskottsenergi.
I lördags var det skitväder så de fick komma in och fick täcke på sig då båda stog och skakade. sen fick de regntäcke på sig ute. Tränade på att lyfta Mintens hovar flera gånger och det gick helt okej. Bråkar lite när man ska lyfta fler gånger än en gång.
I söndags så fick båda springa lite löst i paddocken, Mintens första gång och första gången sen Gladiuss hoppade ut så mamma fick stå och vakta grinden. De sprang lite men inte jättemycket. Efter det släppte vi ner dem i en större hage och båda blev helt galna och galopperade runt på det blöta gräset. Gladiuss bara flög fram och bestämde sig sen för att hoppa upp på en stenhäll. Knäpphästen! Stenhällen är typ en meter hög och hoppet var säkert över två meter långt! Minten sprang runt istället och showade runt, så snygg häst! Trodde båda skulle slå ihjäl sig men båda levde idag :)

bilder från i onsdags


RSS 2.0